Xavier Roger Anglada

Valoració de les eleccions municipals a Malgrat

Deixa un comentari

Avui fa justament un mes es van celebrar les eleccions municipals a Malgrat de Mar. Es presentaven ni més ni menys que 8 candidatures (PSC, ERC, CiU, ICV-EUiA, PP, PXC, C’s i SI), fet que es va evidenciar degut a la massiva propaganda electoral que hi havia al carrer durant els 15 dies de campanya electoral.

Voldria fer una valoració de les diferents candidatures:

-PSC: Amb l’alcaldessa Conxita Campoy al capdavant de la candidatura, els socialistes han patit un fort retrocés electoral, perdent dos regidors i passant de ser el partit dominant de Malgrat a ser primera força però a només un regidor de la segona força. Lluny dels 10 regidors de l’any 1995 que va aconseguir la mateixa Campoy, seguirà governant en minoria formant govern amb el PP i suports puntuals d’ICV-EUiA (de moment) des de l’oposició. La crisi que viu el Partit Socialista tant a Catalunya com a l’Estat Espanyol ha fet que part dels seus votants es quedessin a casa o optessin per altres formacions, i és cert que la candidatura pateix un cert desgast per no haver pogut/volgut fer un relleu al capdavant de la llista.

-CiU: La gran guanyadora de les eleccions, a les eleccions del 2007 van quedar-se a pocs vots del quart regidor, i aquesta vegada han passat de 3 a 5. Malgrat els esforços de la federació nacionalista de construir una alternativa de govern amb ERC i alguna altra força, seguiran a la oposició, aquesta vegada però en seran la primera força. El bon moment que viu el partit a nivell nacional després de l’aclaparadora victòria a les eleccions al Parlament, una candidata consolidada i la seva aposta per fer de la reactivació econòmica una prioritat són algunes de les claus d’aquest ascens.

-ERC: Després de dues legislatures com a segona força municipal amb 4 regidors i amb Teresa Verdaguer al capdavant, el partit va decidir fer una profunda renovació i apostant per 6 persones que encapçalaven la llista i que mai havien participat en unes eleccions. Passen de 4 a 3 regidors, alguns dels factors que han fet perdre aquest regidor són el mal moment que viu ERC, després de perdre la meitat de diputats al Parlament de Catalunya, una renovació dràstica de les persones que encapçalen la candidatura i haver engegat una mica tard tota la maquinària electoral.

-PP: Després d’entrar a governar l’any 2007 amb el PSC, pugen d’1 a 2 regidors, i tindran més pes al govern municipal, ja que passen de tenir 1 regidor de 9 al govern, a tenir-ne 2 de 8. La bona dinàmica que porta el Partit Popular a Catalunya i a l’Estat han ajudat a la candidatura a aconseguir el segon regidor. Tenien a les seves mans la oportunitat de fer fora al PSC del govern, però mentre que a tot l’Estat espanyol el PP es dedica a apartar el PSOE de tots els governs, a Malgrat no.

-ICV-EUiA: Semblava que no es presentarien a les eleccions municipals però finalment Jordi Medina es va decidir per encapçalar-la, i han mantingut el regidor que tenien a l’Ajuntament. Tot i perdre vots, consoliden el regidor (donades les circumstàncies, on uns mesos abans no sabien si presentar llista) i és un bon resultat per ells. Ha tingut la oportunitat de fer un govern amb majoria amb els grups que han estat a la oposició en els darrers 4 anys, però ha optat per l’abstenció en la constitució de l’Ajuntament, fet que ha donat l’alcaldia al PSC.

-PXC: Tot i no fer una campanya agressiva i intensa, van obtenir quasi 300 vots, un 4,10%. Amb la bandera d’un excés d’immigració han obtingut molts vots per els pocs llocs on han tingut presència durant la campanya. El context de crisi econòmica els ha ajudat, moltes persones han vist aquesta formació com un vot de càstig a la falta de solucions a la crisi econòmica i als alts nivells d’atur. Ara bé, les formacions polítiques amb representació hauran de donar resposta al tema de la immigració (sobretot les esquerres).

-C’s: També quasi 300 vots per aquesta candidatura, un 3,98% dels vots. Semblava que bàsicament era una llista formada per persones descontentes amb el PP, i que pretenien restar vots a aquesta formació. Un candidat fluix i algunes propostes allunyades de la realitat i de les preocupacions dels ciutadans no han ajudat a que obtinguessin representació a l’Ajuntament.

-SI: 126 vots per la formació independentista. Allunyats de les preocupacions reals dels malgratencs i malgratenques, i obsessionats amb declarar la independència des de l’Ajuntament els han fet treure aquest resultat tant baix. Quan els temes de campanya són l’economia, l’atur, el comerç, el turisme o la mobilitat, parlar de la independència en unes eleccions municipals és renunciar a obtenir representació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s