Xavier Roger Anglada

Sobre la Llei Electoral de Catalunya

3 comentaris

Una de les conseqüències polítiques més immediates que ha tingut el moviment 15-M ha sigut tornar a posar sobre la taula la necessitat de redactar una Llei Electoral de Catalunya. I dic tornar a posar sobre la taula perquè no és la primera vegada que se’n parla. Catalunya és l’única comunitat autònoma de l’Estat espanyol que no té una llei electoral pròpia.

El 27 de març de 2007 es va crear una Comissió d’Experts en matèria electoral que havien de fer una proposta de Llei Electoral. Aquest treball analitzava qüestions com ara la participació electoral, la representació proporcional i geogràfica, la proximitat entre votants i representants, i la transparència i l’autogovern democràtics del procés electoral, i ofereix 50 propostes que, dins el marc constitucional, estatutari i legal, poden configurar un sistema electoral aplicable a les eleccions al Parlament de Catalunya. En va sortir aquest text.

Pel que fa al sistema electoral els experts proposen:

Mantenir els 135 escons al Parlament de Catalunya.

-Els diputats del Parlament de Catalunya s’elegiran en set circumscripcions:Barcelona, Catalunya Central, Girona, Lleida, l’Alt Pirineu i Aran, el Camp de Tarragona, i les Terres de l’Ebre.

-Adjudicar inicialment un mínim de dos escons a cadascuna de les següents circumscripcions: Catalunya Central, Girona, Lleida, l’Alt Pirineu i Aran, el Camp de Tarragona, i les Terres de l’Ebre. Els altres 123 escons seran adjudicats a les set circumscripcions segons la població, mitjançant la fórmula de la quota simple i les restes més altes.

-Mantenir  el sistema d’Hondt com a fórmula d’assignació d’escons.

-Seran eliminades les candidatures que no hagin obtingut almenys un 3% dels vots.

-La forma de vot que proposen és la de la llista oberta de partit amb vots preferents, també dita llista ‘desbloquejada’, que permet que el votant triï una llista de partit tal com ha estat presentada o també pugui expressar les seves preferències per alguns candidats individuals de la llista.

Des de l’any 2007, els partits catalans no han sigut capaços de posar-se d’acord. La redacció de la Llei Electoral de Catalunya necessita de l’aprovació de dos terços dels diputats del Parlament de Catalunya.

El diari Ara publica que la vicepresidenta Joana Ortega aposta perquè cada ciutadà esculli un diputat directe pel seu districte i per tant un sistema semblant al que es practica a Anglaterra, i que és així de desproporcional: els conservadors tenen el 36,1% dels vots i el 47,2% dels escons (un 11,2% més), els laboristes tenen el 29% dels vots i el 39,7% dels escons (un 10,7% més), i els liberal-demòcrates tenen el 23% dels vots i el 8,8% dels escons (un 14,3% menys).

Esperem poder veure aviat si el “Govern dels Millors” fa cas dels experts en sistemes electorals o intenta buscar la fórmula que li resulti més beneficiosa electoralment. El que no pot tornar a passar és que la negociació torni a fracassar una altra vegada.

Fem cas dels experts, que per alguna cosa són experts!

3 thoughts on “Sobre la Llei Electoral de Catalunya

  1. Hola Roger, cal dir que Joana Ortega proposa un sistema alemany, que a part del vot al diputat directe, el ciutadà té un vot a una llista i la proporcionalitat es manté. Això no és el sistema anglès! Com a prova, podeu veure el nombre de partits que hi ha al Bundestag i als Landtags.

    Gràcies per contribuir al debat!

    Associació Acció per la Democràcia – Més de 3 anys treballant per la reforma electoral

    • Jo no he sentit que parli de sistema alemany, sinó de elecció de diputat per cada districte uninominal, i per tant sense papereta dividida (llista i candidats).
      Per començar a demostrar que hi ha un canvi de mentalitat en els polítics crec que s’hauria de votar en referèndum amb resultat vinculant.

      • Sí, l’elecció directa de diputat és per la meitat del Parlament (un per cada comarca i un per cada barri de Barcelona aprox.), però no tots els mitjans ho han explicat! Si consultes El Periódico del dia 21 de juny, a la pàgina 6, veuràs totes les propostes dels partits. CiU i PSC proposen el sistema alemany, que té la meitat aprox. dels diputats elegits uninominalment. El ciutadà disposa d’un segon vot, a la llista d’un partit, que manté efectivament el pluralisme de partits.

        En quant al referèndum, és una bona manera. A Anglaterra se n’ha fet un recentment…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s