Xavier Roger Anglada

El rere fons del pacte dels pressupostos

Deixa un comentari

S’està duent a terme al Parlament de Catalunya el debat sobre els pressupostos de la Generalitat per l’any 2012. Després dels oferiments de PSC, ERC i PP d’estar disposats a permetre que s’aprovin els pressupostos, el fet que els populars siguin els únics que no han presentat esmena a la totalitat indica que permetran l’aprovació del Pressupost.

El govern de la Generalitat es veu molt influenciat per un factor que sobrepassa l’àmbit autonòmic, i és que la falta de liquiditat per pagar les despeses més urgents (proveïdors o sous de funcionaris) fan que necessitin transferències del govern central (en forma de fons de competitivitat o disposició addicional 3ª de l’Estatut d’Autonomia) o crèdit mitjançant l’ICO per pagar els proveïdors.

És per això que CiU es veu obligada a sotmetre’s a la voluntat del PP, votant a favor per exemple el passat divendres les dures mesures del govern de Rajoy, apel•lant al seu “Sentit d’Estat” i a la “responsabilitat” com a excusa per justificar el sentit de vot, i amb altres contrapartides com el tancament de delegacions catalanes a l’exterior.

Però el principal problema que tindrà CiU serà quan després de trobar un consens amb la majoria del Parlament de Catalunya per formular la proposta de “pacte fiscal” en la línia del concert econòmic, es trobi amb la paret de la majoria absoluta del PP i la seva actitud centralista i uniformitzadora, negant-se a donar cap mena de privilegi a Catalunya.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s