Xavier Roger Anglada

Taller d’idees: ¿Otro modelo de partidos es posible?

Deixa un comentari

Ahir dissabte 21 de gener participava a la Llibreria Alibri de Barcelona d’un taller d’idees dedicat a la crisi del sistema de partits actuals, on diversos ponents van fer unes intervencions sobre diferents temes ( influència dels canvis tecnològics com a oportunitat de canviar la manera de fer política, o democratització interna com a solució a la pèrdua de legitimitat).

Algunes de les reflexions que em van suggerir aquestes intervencions o el posterior debat que es va dur a terme entre els diferents assistents són algunes coses que volia apuntar:

La visió del militant del partit com a individu que es limita a pagar una quota mensual o que simplement figura en un llistat de militància està completament esgotat. La visió del militant com a objecte que quan hi ha un míting el poses a un autobús perquè vagi a omplir un recinte ha quedat obsolet. Hem de passar a tenir activistes d’un moviment, i això vol dir persones crítiques, que siguin capaces de desenvolupar i crear un discurs propi, que siguin imaginatius, i que siguin capaços de prendre decisions.

Els militants del partit s’han de limitar a treballar en l’àmbit del partit? És a dir, s’han de limitar a fer reunions de partit, penjar cartells o organitzar actes del partit? La resposta és NO, el militant d’un partit polític ha d’actuar també fora del partit, s’ha de preocupar de què pot fer per ajudar a millorar la universitat si hi està estudiant, si té una botiga ha de participar de l’associació de comerciants, ha de formar part de l’associació de veïns…en definitiva ha de saber què passa més enllà de la seu del partit o de la institució on ha sigut elegit.

Totes les enquestes em diuen que no guanyarem les pròximes eleccions…doncs anem a fer primàries per elegir el candidat, i així segur que guanyem! No té perquè ser la solució màgica… pot ser que funcioni o pot ser que no funcioni: tot depèn de com les fem.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s