Xavier Roger Anglada

Influència dels líders en la configuració del vot (2a part)

Deixa un comentari

En la valoració dels candidats s’hi poden fer diferents preguntes: per exemple en quin grau s’aprova la gestió política feta pel líder, o també quin grau de proximitat es sent amb el líder (sent aquesta darrere de caràcter més emotiu). Diferents enquestes postelectorals del CIS a les eleccions del 1979, 1993 i 2004 han donat més bona nota als líders quan es parlava d’aprovació de la gestió que no quan es parlava de simpatia cap a la seva persona.

Quan es fa una comparativa de les valoracions dels diferents líders ens podem trobar amb correlacions de dades. Un exemple que s’ha estudiat i analitzat seria que els líders d’IU o del Partido Comunista obtenen millor valoracions quan el candidat del PSOE rep pitjors valoracions que anteriorment, i això passa exactament amb els candidats del PP i de la CDS. Cal però també tenir en compte el context polític del moment, doncs també és veritat que en moments de desafecció política es valora pitjor a tots els candidats en general, i per tant la baixada de la valoració es produeix de manera general.

També diversos estudis apunten que ocupar càrrecs de govern (com la presidència del govern) és un factor de desgast pel que fa a la valoració que fan els ciutadans del líder. A partir d’enquestes del CIS des de 1979 a 2008, només hi ha hagut una legislatura en la qual el líder acabés la legislatura amb millor valoració de quan la va començar (Aznar 1996-2000, i li va valdre la majoria absoluta), però ni Suárez, Calvo-Sotelo, Felipe González o Zapatero ho han aconseguit mai. També s’ha vist que al llarg de la legislatura la popularitat i la valoració que es fa dels presidents va variant. Hi ha tres fases en el cicle electoral: la primera que surten elegits on la popularitat i l’aprovació puja, en els tres anys posteriors es va desgastant, i en l’últim any (com a conseqüència de les campanyes i de la forta presència mediàtica) torna a pujar. La causa que millor explica el desgast dels anys de gestió del líder és que els electors havien posat una esperança en la feina que faria que no es veu realitzada, d’alguna manera els electors senten una decepció perquè no es compleixen moltes de les promeses que va fer durant la campanya electoral.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s