Xavier Roger Anglada

Preparant les eleccions anticipades (1/2)

1 comentari

L’article 66 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya preveu que la legislatura pugui acabar si el President de la Generalitat decideix fer una dissolució anticipada del Parlament. Normalment, aquestes convocatòries d’eleccions anticipades, es produeixen perquè el govern no pot aprovar els pressupostos, no troba aliances parlamentàries que donin suport a les seves propostes, hi ha hagut algun escàndol polític, o el govern no pot complir el seu programa.

A Catalunya, cada vegada sembla més evident que la principal proposta del govern (el pacte fiscal) no es podrà dur a terme davant la previsible negativa del Govern Central, a l’espera però del que passarà a la reunió Mas-Rajoy de dijous dia 20.

Davant d’això, s’ha especulat amb diferents opcions: la convocatòria d’eleccions anticipades, la convocatòria d’un referèndum o la formació d’un govern de concentració.

Pels governs, el fet de poder convocar eleccions anticipades els pot suposar un avantatge, doncs poden fer-ho en el moment polític que creuen que els pot ser més favorable perquè els ciutadans els votin. En aquest cas, s’ha especulat molt sobre si CiU seria capaç de guanyar amb majoria absoluta aquestes hipotètiques eleccions anticipades. Tot i la difícil situació econòmica i les diferents onades de retallades que han fet, la federació nacionalista es mou en un terreny electoral que segons les enquestes va de treure un resultat similar a les eleccions del 2010. Hi ha enquestes que diuen que en pot perdre alguns, algunes que resisteix i manté els 62, i algunes que diuen que podria augmentar una mica.

La massiva manifestació de l’11 de setembre ha tingut conseqüències en l’estratègia de CiU. L’endemà de la manifestació i durant alguns dies més, el President Mas ha posat accent en la consecució d’un estat propi si la via del pacte fiscal fracassa. És aquest un intent de CiU per tal de presentar-se davant l’electorat com la gran força que pot aglutinar tot el sobiranisme? Seria per tant aquesta l’estratègia de CiU per tal d’arribar a una majoria absoluta un cop convocades les eleccions anticipades? És força probable, degut a que, de fet, remarcar que en aquestes hipotètiques eleccions l’important és l’eix nacional faria esborrar del debat la situació social del país, que afavoriria més a partits d’esquerres que remonten les enquestes i que privarien a CiU de la majoria absoluta: ERC i una part d’ICV i Solidaritat.

Davant d’això, però, l’esquerra no es pot quedar de braços plegats. L’enfonsament del PSC comandat per Pere Navarro no pot deixar el país orfe d’una alternativa d’esquerres i sobiranista alternativa a CiU. Caldrà doncs, generositat per part de tothom per sumar complicitats per multiplicar resultats electorals.

One thought on “Preparant les eleccions anticipades (1/2)

  1. Retroenllaç: Els partits catalans a 2 setmanes del #25N « Xavier Roger Anglada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s