Xavier Roger Anglada

Preparant les eleccions anticipades (2/2)

Deixa un comentari

Després de que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, digués NO al pacte fiscal en la seva reunió amb Artur Mas el passat dia 20 de setembre, el president de la Generalitat va dir que caldria una profunda reflexió a Catalunya.
Molts esperaven que convoqués eleccions anticipades després de la reunió amb Rajoy, però no va ser així (de fet, l’escenari físic, la delegació del govern de Catalunya a Madrid, tampoc semblava el millor lloc on fer-ho). És possible que les convoqui després del Debat de Política General que es durà a terme al Parlament de Catalunya entre demà dimarts 25 i dijous 27 de setembre.
Durant aquests últims dies, el President Mas ha comparegut molt sovint als mitjans de comunicació (el missatge de la nit anterior a la Diada amb el missatge institucional, l’acte institucional de la Diada, la roda de premsa després de la reunió amb Rajoy, i la rebuda post-reunió a la plaça Sant Jaume).

Per CiU seria un molt bon moment per aconseguir una majoria absoluta al Parlament, degut a debilitats dels seus 3 principals competidors electorals:
-El PSC està en caiguda lliure a les enquestes. El Congrés de renovació del PSC (que havia de donar lloc al #NouPSC) sembla que farà bons els 28 diputats de Montilla. Amb un lideratge de Pere Navarro molt discutit, que sembla que no compta amb l’ala catalanista del partit, fet que l’allunya de la centralitat política dels ciutadans, degut al seu menyspreu del sobiranisme. Amb unes eleccions convocades a 2 mesos vista, no tindrien temps tampoc de fer unes primàries amb condicions, que els impulsessin electoralment, i tot sembla indicar que sense aquest mecanisme, el candidat seria Pere Navarro (que al Baròmetre del CEO de finals de juny era conegut per només el 47,3% dels ciutadans i tenia una valoració mitjana d’un 4,77 ).
-El PP viu en la contradicció de criticar diàriament la deriva sobiranista de CiU però haver estat pactant amb ells tota mena de qüestions (pressupostos inclosos) durant 2 anys al Parlament de Catalunya. El desgast de Mariano Rajoy a la presidència del govern espanyol també influeix en els populars catalans.
-ERC sempre ha tingut una dura competència electoral amb CiU. Es pot dir que quan ERC va bé, és perquè CiU té uns mals resultats (els 23 diputats d’ERC coincideixen amb els 46 de CiU el 2003, els 10 diputats d’ERC coincideixen amb els 62 de CiU el 2010, i els 8 d’ERC a Madrid amb els 10 de CiU el 2004). Quan CiU basa el seu programa electoral en avenços nacionals (com seria que Mas plantegés l’estat propi), l’electorat que dubta entre els 2 partits acostuma a optar per CiU. Amb 1 any desde la renovació del projecte republicà liderat per Junqueras (que al Baròmetre del CEO de finals de juny era conegut per el 51,7% dels ciutadans i tenia una valoració mitjana d’un 5,27) , tampoc es poden fer miracles electoralment, i sembla que estarien sobre els 16-19 diputats.

La convocatòria d’eleccions anticipades com a resposta a la negativa del pacte fiscal apartaria del debat electoral el debat social i altres temes que no interessen a CiU que surtin a l’arena política, combinació perfecte per arrassar a les urnes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s