Xavier Roger Anglada

Fragmentació? Vot útil!

Deixa un comentari

En les properes eleccions al Parlament de Catalunya es preveu que augmenti la fragmentació del vot sobiranista. Qualsevol independentista tindrà un ampli ventall d’opcions a triar: Convergència i Unió, Esquerra Republicana de Catalunya, Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa, Solidaritat Catalana per la Independència, la Candidatura d’Unitat Popular (que ha anunciat avui que es presentarà) i fins i tot n’hi haurà algun que s’atreveixi amb el Partits dels Socialistes de Catalunya. Fa dues eleccions, al 2006, l’independentisme al Parlament estava representat per Esquerra Republicana de Catalunya, en solitari.

El gir que ha fet el catalanisme polític cap al sobiranisme, i les diverses escissions a partits han provocat un panorama en què el vot independentista pot anar a diverses opcions (de 5 a 6 partits).

El sistema electoral català, que estableix 4 circumscripcions de tamanys molt diferents (85 diputats per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona) fa que sigui relativament fàcil obtenir diputats per la província de Barcelona i força més complicat a la resta de circumscripcions.

La previsible fragmentació i el tamany de les circumscripcions tindran alguna incidència en la campanya electoral. En determinades circumscripcions (sobretot la de Tarragona i Lleida) es demanarà l’anomenat vot útil a determinades formacions polítiques: votar a un partit que no és la teva primera opció, però per por a que la teva primera opció no obtingui representació i “llencis” el teu vot, confies el teu vot a la teva segona preferència. En circumscripcions petites, quan un partit minoritari es preveu que no tingui prou vots per aconseguir un escó, l’elector pot optar per un partit més gran. És per això que com més grans són els partits, més percentatge de gent que els té simpatia els acaba votant. En canvi, amb els partits més petits, tot i que hi hagi votants que els hi tinguin simpatia, opten per votar una altra opció que té més possibilitats d’obtenir representació. El típic cas de vot útil és quan a les eleccions generals el PSOE té possibilitats de guanyar les eleccions i una part dels votants d’Izquierda Unida passen a votar el PSOE per tal que no guanyi el Partit Popular.

És per això que és molt probable que a les províncies de Lleida i Tarragona, els partits independentistes minoritaris no obtinguin representació. A Tarragona, Solidaritat va quedar-se a pocs vots de treure un diputat a la província de Tarragona, que segurament no podrà treure aquesta vegada degut a la recuperació d’ERC i la presència de la CUP. I a Lleida, que on només hi ha 15 escons per repartir, acostuma a necessitar-se aproximadament (depèn de la fragmentació) entre un 6 i un 7% dels vots, quasi el doble que a Barcelona. Per això, entre d’altres, serveixen les enquestes preelectorals: perquè els ciutadans vegin quina força tenen els diferents partits, i puguin veure la possible utilitat del seu vot.

Amb dades d’una enquesta postelectoral de 1979, podem veure com afecta el tamany de la circumscripció al vot a partits amb qui el votant hi té molta simpatia: A les circumscripcions amb més de 5 diputats, els electors que tenen un gran de simpatia màxim amb el Partit Comunista, un 52% d’aquests els va votar. I a les circumscripcions de 3 o 4 diputats (on el Partit Comunista tenia quasi impossible obtenir un diputat), aquesta xifra es redueix a més de la meitat (passa a un 25%).

Amb els electors que expressen una simpatia màxima amb Alianza Popular, passa el mateix. A les circumscripcions de 6 o més diputats, només el 37% dels que tenen una simpatia màxima per Alianza Popular els va acabar votant. I quan preguntem a electors de circumscripcions de menys de 6 diputats, la xifra es redueix al 19%

 

  Circumscripció amb

més de 5 diputats

Circumscripció de

3 o 4 diputats

Votants amb simpatia 9-10

per al Partit Comunista

52%

25%

 

  Circumscripcions amb

6 o més diputats

Circumscripcions de

menys de 6 diputats

Votants amb simpatia 9-10

per Alianza Popular

37%

     19%

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s