Xavier Roger Anglada

Moviment 5 estrelles sí, Beppe Grillo no tant

Deixa un comentari

Ahir el 30 minuts dedicava el seu programa setmanal a Beppe Grillo, líder del Moviment 5 estrelles (MoVimento 5 Stelle), amb el nom “Qui és Beppe Grillo?”.

Què és el MoVimento 5 Stelle? Un moviment que va aconseguir 8.688.545 vots al Parlament italià (el 25,55% dels vots) i 7.285.648 vots al Senat italià (23,79% dels vots), essent la força més votada del país.

Segons el propi Beppe Grillo, “il M5S non è di destra né di sinistra” (El Moviment 5 Estrelles no és de dretes ni d’esquerres). Tot i això, el 33% dels votants del M5S son ex-votantes d’il Popolo della Libertà i de la Lega Nord.

beppegrillo22-770x500Les diferències amb els partits tradicionals d’Itàlia és l’ús d’internet per vertebrar el moviment (el seu bloc és la pàgina més visitada a Itàlia), la seva poca estructura orgànica com a partit, la seva voluntat de lluitar contra la corrupció i els privilegis dels polítics, i una nova manera d’escenificar la política.

El Moviment 5 estrelles però, va decidir no assumir les responsabilitats de governar amb el Partito Democratico de centreesquerra, desentenent-se doncs de formar govern. Aquesta decisió va ser criticada per alguns, atès que fer política és a vegades entrar en contradiccions però a canvi poder aplicar una part del programa amb què et vas presentar, però alguns pensen que va ser una decisió, ja que no es podia aliar amb cap partit tradicional, esperant (i perquè no?) que una impossibilitat de formar govern desemboqués en unes noves eleccions que permetessin al M5E augmentar el nombre de vots. Les reunions entre el Moviment 5 Estrelles i Bersani (el líder del Partito Democratico) es retransmetien per streaming i són a Youtube.

Que la retransmissió del programa “30 minuts” fos la nit de Sant Joan no va ajudar a tenir una gran audiència, i el hashtag proposat pel programa (#BeppeGrillo) era massa genèric, fet que no va permetre agrupar els teleespectadors sota la mateixa etiqueta.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s